www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

Silueta ženy.

Pracovala jsem v scientologické firmě

Víte kolik bot byste si mohli koupit za cenu jednoho scientologického semináře na "sebezlepšení"?

překlad z webu LESK, len pre ženy (www)

Pracovala jsem v scientologické firmě

O scientologické církvi toho zatím u nás moc nevíme. Slýcháme o ní hlavně díky Tomovi Cruisovi a jeho (úspěšné) snaze infikovat církví i jeho novomanželku Katie Holmes, ale stále máme pocit, že se nás to netýká. Omyl! Scientologové roztahují své sítě už i na Slovensku (a v Čechách – pozn. R-factoru).

Na vlastní kůži se o tom přesvědčili i naše dvě čtenářky, když se nic netušíce nechali zaměstnat ve firmě, která byla pod scientologickým vlivem.

Firemní směrnice připomínající vojenský režim

Nabídka vyšší pracovní pozice je vždy výzvou a neodmítá se. Neodmítla ji ani ekonomka Andrea, ačkoli to znamenalo změnit firmu, ve které tehdy pracovala. "I když už přijímací pohovor ve mně vyvolal jisté otázky v souvislosti s platem (základní plat byl velmi nízký a neměla jsem nárok na prémie), zaujala mne nabídka, že se mohu stát šéfkou managementu, dokonce i funkce výkonného ředitele byla tehdy neobsazená," říká Andrea o svých optimistických začátcích na novém pracovním místě. Po nástupu převzala nové oddělení, dostala počítač, mobilní telefon, auto, kancelářské potřeby a také, a ne na posledním místě, doporučení, abych začala studovat firemní směrnice. Ty psaly o povinném firemní oblečení, zákazu nosit džíny a jíst jakékoli jídlo během pracovní doby s výjimkou půlhodinové pauzy na oběd, zákazu vyřizování soukromých záležitostí mezi kolegy, zákazu soukromých e-mailů a telefonátů. "Kolik zaměstnanců je schopno toto na 100 % dodržovat? Kdo a jak to kontroluje?" přemýšlela šokována, zda právě nenastoupila do armády. Ale řekla si, že nějak bylo a nějak bude.

Něco není v pořádku...

Po dvou-tříměsíčním zapracování, seznámení se s kolegy, podřízenými, postupy a náplní práce sice "nějak bylo", ale nebylo to v pořádku. "Za svěřené úkoly jsem nikdy nedostala odměnu v plné výšce. Vždy jen 60-70 %. Mimo to se tu dělalo příliš organizačních změn. Pracovníci odcházeli, přicházeli, přesouvali se z jedné pozice na druhou. Neměnili se jen lidé, ale i směrnice, postupy, procesy. Nastalo hromadné testování nejen stabilních zaměstnanců, ale i nových uchazečů o místo. Výsledky testů byli studie osobnosti na čtyři strany. Majitel firmy prohlásil, že do konce roku nezůstane ve firmě ani jeden člověk se "špatnými" výsledky testů. Znamenalo to jen další fluktuaci zaměstnanců, jejich výměny, změny a mrhání energií na zaučování nových. Nikdy nekončící proces, kterému jsem ze začátku nerozuměla, ale po čase jsem zjistila, že konzultační středisko, tzv. dianetické centrum, které provádí tyto testy, školení a konzultace, z toho celkem dobře prosperuje. Jedno školení (např. komunikační, obchodní či manažerský seminář) stojí několik desítek tisíc a jedna multiverze takovýchto testů stojí statisíce," říká Andrea. "Přišla jsem na to, že firma školí lidi, kteří vzápětí dávají výpovědi. Není to zvláštní? Na jedné straně šetří na kvalitních lidech, protože výplaty byly opravdu nízké, a na druhé straně se vyhazuje za školení, ze kterého lidé profitují pro jiného zaměstnavatele," uvažuje. "Když si někdo ve firmě stěžoval nebo se mu něco nelíbilo, jednoduše ho vyhodili. Byl to slabý článek a tedy nebezpečí pro firmu! Co když demotivuje ostatní a nastane řetězová reakce?"

Když ani scientologické hokusy-pokusy nepomáhají...

"Majitel firmy zdůvodňoval přesuny zaměstnanců na jiné posty tím, že dotyčný pracovník má momentálně nějaký osobní problém a jeho pracovní výsledky jsou katastrofální. Takových zaměstnanců s "osobním problémem" byl vždy určitý počet. Napadlo mne, že firma uměle vsugerovává lidem, že mají problém, i když ho nemají," říká Andrea. Tato skutečnost ji podnítila k tomu, aby začala zjišťovat více informací o scientologické církvi, zda je opravdu tak destruktivní a vede své přívržence do problémů. "Ve všeobecnosti platí, že nikdy nezabiješ slepici, která ti snáší zlatá vejce. Uvažovala jsem i nad tím, že majitel jednoduše nepochopil podstatu školení. Rozumný manažer se totiž sice obeznámí s materiály a předmětem školení, ale navzdory tomu má dost vlastních zkušeností a názoru a dostatečné IQ na to, aby si z materiálů školení vybral jen to, co je pro firmu přínosem. Ale u nás to šlo od devíti k pěti i navzdory školením, testům nebo "dianetickým hokusům-pokusům". Nepomáhali porady, rozhovory, dokonce ani stížnosti zákazníků," říká Andrea, která se rozhodla dát výpověď. "Nedokázala jsem být loajální a dívat se na vědomou destrukci původně úspěšné společnosti. Stala se ze mne zrádkyně – jak říkají scientologové: travič studně."

"Vysoká fluktuace a neschopnost udržet si stabilní zaměstnance ještě nikdy nepřinesla úspěch v podnikání. Jsem ráda, že na Slovensku už existují personální agentury, které se začínají zajímat o scientologickou skupinu a studují její činnost. V jedné jsem hodinu odpovídala na poměrně detailní otázky o praktikách scientologie, se kterými jsem se setkala v zaměstnání a možná pomohou ostatním, kteří hledají práci, aby omylem nezakotvili ve firmě, kde od vás žádají, abyste vyložili všechny karty na stůl, ale sami své karty schovávají."

Andrea

Plovoucí jehla po komunikačním semináři

Lucie je další mladá žena, která se omylem ocitla ve firmě, které vládnou scientologové. Od nikoho si nedala namluvit, že má nějaký problém a vše tu brala s humorem. "Několik měsíců po nástupu do firmy jsme se museli povinně zúčastnit na "nepovinném" školení s názvem Komunikační seminář," říká. "Konal se přes víkend v Dianetickém centru v Košicích, samozřejmě ve volném čase a bez nároku na náhradu mzdy. Bylo tam asi 20 lidí z různých firem, ale seznámili nás hned na začátku tak, že nám oznámili, že si budeme všichni tykat. Potom začali probíhat komunikační "cvičení": nejprve jsme seděli v párech proti sobě a měli jsme říkat různým tónem hlasu různá čísla a vyvolat tak dojem, že se o něčem bavíme. Potom jsme se měli dívat s "partnerem" asi hodinu do očí a najít nějakou "hladinu" sebepoznání, úplného soustředění se doslova na nic. Celé mi to připadalo jako totální nesmysl a ztráta času, ale konec školení byl i tak nejlepší. Každého účastníka si zavolali samostatně do kanceláře, dali nám do ruky nějaké "plechovky" a ptali se, co nám to přineslo. Reakcí na mou odpověď bylo, že: 'Tvá jehla plave'," usmívá se.

elektro-psycho-metr

Porady připomínající hodinu náboženství

"Normálně se lidé na poradách baví o problémech firmy, aby se našlo řešení, ale u nás se mluvilo o 'vizích' a náš šéf se během nich pravidelně měnil na kazatele. Jednou nás šokoval Desaterem božích přikázání, jindy půlhodinovou moralistickou přednáškou o hodnotách a nedůležitosti peněz nebo vyjádřením, že se těší na svoji smrt," vzpomíná Lucie.

"Promiň, nemáme společnou realitu"

"Mimo školení probíhal ve firmě interní audit a každý zaměstnanec musel vyplnit asi dvouhodinový test, na jehož základě zhodnotili, zda je na post vhodný nebo ne. Kolegyně dostala výpověď s odůvodněním: 'Nemáme společnou realitu.' Zaměstnavatel na nás stále hledal chyby a i když někteří opravdu pracovali jako draci, vždy se našel důvod ke strhnutí prémií a dalšímu (scientologickému) školení."

Scéna jako za socialismu...

"Vloni k nám přijeli z Ameriky natočit dokument o naší 'prosperující' firmě," pokračuje Lucie. "Nejprve prošli výrobou a potom se zastavili u nás v kancelářích, kde byl hlavním hercem náš šéf. Posadil nás do zasedací místnosti a my, oblečeni do uniforem, jsme ukazovali naše 'výsledky' na nástěnce a měli jsme radost z toho, jak se firma rozvíjí. Nejlepší bylo, když jsme od nich dostali darem knížky (scientologické), kterými jsme museli mávat na kameru a být z nich velmi nadšení. Na jedné straně jsem z toho měla legraci, ale na druhé jsem si říkala, že odsud musím co nejdříve vypadnout," říká a dodává: "Je to doslova bláznovství a slabší povaha může lehce podlehnout. Jde doslova o vymývání mozků."

Scientologie nepřišla z vesmíru

Ilustrace: obálka scientologického studijního kurzu o učení.

Ačkoli má scientologie název jako ze seriálu Star Trek, z vesmíru nepřišla. Založil ji obyčejný pozemšťan, Američan L. Ron Hubbard, s cílem obohatit svět duševně a sebe finančně. Sám se vyjádřil, že "Nejlepším způsobem, jak skutečně vydělat milióny, je založit si vlastní náboženství" a to se mu podařilo. Kdo to vlastně je a proč se rozhodl poplést hlavy miliónům lidí? Je to dobrák, který se usiluje o svět plný dokonalých lidí bez "problémů"? Názory se rozcházejí. My "EVY" z Venuše máme teorii, že spadl z Marsu jako všichni příslušníci mužského rodu, ale jsou tu lidé, kteří tvrdí něco jiného. Tak si tedy vyberte: První skupina tvrdí, že Ron byl mimořádně nadaný už od dětství. Ještě čůral do plenek a pil z mámina prsu, ale už uměl číst a psát. Během puberty se místo děvčat zajímal o filozofii a náboženství (a takové my rádi nemáme). Často cestoval, poznal mnoho kultur, studoval stavební inženýrství a zabýval se psychologií. Potom zjistil, že ho škola nebaví, nechal ji a podnikal "vědecké expedice". Během 2. světové války šel do boje a vrátil se "částečně slepý a ochrnutý". Silou své mysli však vyléčil nejen sebe ale i další pacienty. Druhá skupina a dokumenty dokazují, že to byl docela normální kluk, který se sice dopracoval až na "vejšku", ale tam pohořel na zkoušce z matiky a tak ho vyhodili. Doktorát získal až na "Sequoia University", kde ho dostal bez přednášek a zkoušek. (Takové univerzity by se nám hodili i na Slovensku). Prý se zajímal o satanismus a sexuální magii. Po ukončení "studií" se začal živit jako spisovatel brakové a sci-fi literatury a možná jste slyšeli o jeho knize, která vyšla kdysi v Čechách, s názvem Děs. Nejvíce se mu ale podařila knížka Dianetika. Byla přeložena do 65 jazyků a prodalo se jí 21 milionů kusů.

Scientologický byznys

Scientologie má široký záběr působnosti. "Za poplatek" ochotně vyřeší problémy nejen ve vašich firmách,a le i ve vaší domácnosti – komunikační, partnerské nebo manželské, výchovné problémy ve vztahu k dětem...

Na Slovensku funguje 14 dianetických center v různých městech. Zabývají se hlavně prodejem knih a poradenskou činností, školí, motivují a šíří své myšlenky. Samostatnou složkou je školení s názvem Business Success, personální poradenství s názvem Performia a personální agentura U‑man. Scientologické školení zaměřené na management absolvovalo u nás "bez vědomí, o co jde" už řada firem. Neznamená to ale, že se všichni stali stoupenci tohoto směru. Mnozí si na nich rozšířili svůj obzor a vzali si jen to, co uznali za vhodné.

Ilustrace: logo Business Success - nové.

Řešení problémů za 280 Sk a více...

O tom, že scientologové se snaží "dobýt i hlavy" Slováků, svědčí i jejich letáková propaganda ("Už brzy ve vašich schránkách!" nebo "Už jste měli tu čest"). Leták mimo jiného nabízí knihu Dianetika s podtitulem Moderní věda o duševním zdraví, jejíž název sice zní velmi zajímavě a psychologicky, ale ve skutečnosti jde o scientologickou publikaci. Dianetika je komplexní filozofické dílo, které se vztahuje doslova na celý život. Tato scientologická čítanka není lehká na čtení a polovině názvů a pojmů v ní jednoduše neporozumíte, ale nadpisy jsou lákavé: Jak překonávat vzestupy a pády v životě?, Jak řešit konflikty?, Co je příčinou útlaku?, Použitelná pravidla na vytvoření úspěšného manželství, Principy výchovy šťastných dětí, Efektivní pomoc při nemocech a zraněních...

Kniha Dianetika, moderní věda o duševním zdraví

Za 280 korun slibuje Dianetika možnost "bádání v nekonečné a dosud 'nepoznané říši' – lidské mysli a dobrodružství při objevování a odstraňování skutečných překážek na cestě k úspěchu a ke štěstí..." Hlavně si dejte pozor, abyste se po scientologickém chodníčku nedostali "do říše", odkud těžko najdete cestu zpět.

Scientologické hvězdy

Scientologii nepodlehnou jen obyčejní smrtelníci, ale i hvězdy. Ty jsou v řadách scientologů obzvláště vítané, protože mají dostatek finančních prostředků. Mimo Toma Cruise a jeho Katie sem patří i John Travolta a Kirsty Alley, známá dvojice z filmu Kdo to mluví. (Kdyby raději více poslouchali svá batolata a ne scientology, nedostal by se malý do takových problémů.)

Ilustrace: Scientologické hvězdy - Tom Cruise u scientologického kec-pultu.

Vymytí zla z mozku

Hubbard v Dianetice propaguje teorii, že naše mysl je složena z analytické a reaktivní části. Analytická je ta, kterou disponujeme a máme v ní uloženy zážitky a vjemy. Reaktivní mysl je jakýmsi odpadkovým košem. Ukládá všechny negativní zážitky a použije je proti nám v té nejnevhodnější chvíli. Např. když jsme vzrušeni a v návalu emocí se nechováme tak, jak by jsme měli. A scientologové chtějí být perfektní, proto se chtějí očistit od všech negativních věcí "vymýváním" mozku, tedy "auditingem". Cílem je být čistý (Clear) a "křehké" duše auditing nejenže pročistí tak důkladně, že je často ani vlastní okolí nepozná, ale "vyčistí" jim i peněženku. (V Čechách zaplatíte za "duševní sprchu" okolo 15 tisíc Kč, v Německu 35 tisíc Eur, ale kompletního pročištění dosáhnete jen v USA a to jen tehdy, když máte okolo 300 tisíc dolarů). Auditing je jakási zpověď, při které musíte na sebe "nabonzovat" všechny hříchy. A na rozdíl od kněze v kostele, kterému jdou vaše hříchy jedním uchem dovnitř a druhým ven, zde si z nich dělají záznamy. Takže vše, co řeknete, se může jednoho dne použít proti vám.

Bojkotujte uniformy!

Pokud máte rádi sci-fi, možná se vám scientologie zalíbí. Je otázkou, zda má Ron Hubbard pravdu, ale je jisté, že má skvělou fantazii a obrazotvornost a když si vás jednou podmaní, má volný vstup do vaší peněženky. (Víte kolik bot byste si mohli koupit za cenu jednoho scientologického semináře na "sebezlepšení"? A je pravda, že chlapi i tak nechtějí slečny Dokonalé.) A když byste se dali na Dianetiku, tak se po jejím přečtení, prosím, vraťte zpět do normálu, do života se vším, co k němu patří – tedy i problémy. My v EVĚ se je snažíme také řešit – hlavně ty vztahové, s kým, kdy, jak, co na sebe, co na obličej a podobně. Práci v scientologické firmě nedoporučujeme už jen proto, že jestli opravdu nařizují nosit firemní uniformy, šli bychom sami proti sobě. My totiž PROPAGUJEME MÓDU a chceme, abyste byly stylové vždy a všude a nosit každý den do práce stejné šaty je jednoduše velké FAUX PAS! A jíst se má 5-krát denně po menších porcích, takže když vás bude někdo dirigovat, že máte na jídlo jen půl hodiny během polední přestávky, pošlete ho do správných míst...
TINA BERGEROVÁ, Zdroj: Eva

Překlad ze slovenského webu LESK, len pre ženy; lesk.zoznam.sk

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.