www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

vlajka Austrálie

Austrálie

Scientologická církev odmítla poskytnout záznamy, které požadoval koroner při vyšetřování sebevraždy vojáka, která se stala 2 dny po ukončení jeho intenzivního scientologického kurzu.

The Australian:
Scientologists in privilege claim, www, pdf
Church of Scientology defied coroner on suicide, www, pdf

 

AUSTRÁLIE VYTÁHLA PROTI SCIENTOLOGŮM
SVÉ ČLENY VYDÍRALI, BILI A VĚZNILI

Austrálie zvažuje, že bude vyšetřovat scientologickou církev, uvedl ve středu premiér Kevin Rudd. Usiluje o to senátor Nick Xenofon. Důvodem jsou dopisy bývalých členů této církve, kteří v nich píšou, že byli vydíráni, nuceni k potratům a dokonce vězněni.

20. 11. 2009 23:02 - Canberra

„Scientologové nejsou náboženskou organizací, je to zločinecká organizace, která to skrývá za takzvanou vírou," řekl Xenofon a dodal: „Z mého pohledu má tato organizace dvě tváře. Je tu veřejná tvář, která nabízí vedení a podporu těm, kdož ji následují. Je tu ale také soukromá tvář, kdy organizace zneužívá ty, kdož ji následují a krutě cílí na své kritiky. Vypadá to, jako by ji hnala paranoia.“

„Dopisy, které jsem dostal, napsali bývalí členové v Austrálii. Obsahují rozsáhlá obvinění ze zločinů a zneužívání, které jsou vskutku šokující,“ vedl Xenofon. Dodal, že dostal sedm dopisů a píše se v nich o násilném věznění, vynucených potratech, fyzickém násilí a vydírání.

Scientologové obvinění bagatelizují

Scientologové, kteří čelí velkému tlaku v Evropě, ve Francii je odsoudili za podvody, zatímco v USA působí bez potíží, obvinění odmítli. Podle nich je to obvyklý způsob, jakým rozvedení mluví o svých bývalých partnerech. Vedou „propagandistickou kampaň, která by slušela totalitnímu režimu, a ne Austrálii, která uznává svobodu vyznání", stojí v prohlášení scientologů. Podle premiéra Rudda jsou ale obvinění tak závažná, že zvažuje zahájit vyšetřování. „Mnoho lidí v Austrálii se scientologů obává,“ řekl Kevin Rud.

Scientologickou církev založil v roce 1953 spisovatel sci-fi a hororů L. Ron Hubbard. Podle některých odborníků na religionistiku má scientologická církev spíše charakter sekty a vymývá svým členům mozky. Snaží se je učinit závislými na sobě za pomoci dianetiky, tedy metody ke zvyšování mentálního potenciálu. Užívá přitom sofistikovaných psychologických postupů. Členem církve je mimo jiné herec Tom Cruise.

Zdroj: www.novinky.cz

Scientologická církev má problémy v Belgii

5. 9. 2007
Belgická prokuratura obvinila více než desítku představitelů kontroverzní církve, ke které se hlásí například populární americký herec Tom Cruise, z vážných prohřešků.

Podvod, vydírání, nelegální provozování lékařské praxe - to jsou jen některé z řady zločinů, kterých se podle belgických federálních prokurátorů mělo 12 vysokých představitelů scientologické církve v Belgii dopustit. Obvinění jsou výsledkem desetiletého vyšetřování. Kontroverzní církev reagovala prohlášením, podle kterého se ji belgické úřady snaží očernit za pomoci některých médií. V každém případě prokuratura nebude chtít prosadit zákaz scientologie jako jednoho z uznaných náboženství. Chce prý pouze zabránit nezákonným aktivitám některých jejích členů.

Autor: Český rozhlas

Francouzská vlajka

Soud Francie 2009

Francouzská prokuratura požaduje zákaz Scientologické církve

Paříž - Francouzský žalobce v soudním procesu se scientologickou církví, který začal v Paříži minulý měsíc, bude v případě prokázání viny požadovat úplný zákaz působení skupiny v zemi a vysokou peněžitou pokutu. Francouzská pobočka scientologické církve, k níž se hlásí například známý americký herec Tom Cruise, je souzena za údajné podvody. Uvedla to agentura AP.

Před trestním soudem v Paříži stojí Duchovní sdružení scientologické církve (ASES- CC‑Celebrity Centre), jeho pařížská knihovna a šest scientologů, mezi nimi generální ředitel Celebrity Centre Alain Rosenberg.

Prokázání viny bude podle pondělního prohlášení prokuratury znamenat, že francouzští scientologové zaplatí pokutu dva miliony eur (asi 53,5 milionu Kč). Ve hře prý jsou i podmínečné tresty pro šestici obžalovaných členů vedení, kteří jsou obviněni z podvodů v organizované skupině. Těch se údajně dopustili tím, že vylákali desetitisíce eur ze čtyř bývalých členů sekty. Někteří jsou stíháni i pro nezákonný prodej léků. Scientologové obvinění popírají.

Případ začal v roce 1998 stížností jedné ženy, která scientology obvinila z toho, že z ní postupně klamnými sliby vylákali za knihy, léky a speciální elektrický přístroj, který jí měl měřit mentální výkyvy, kolem 20.000 eur (533.000 korun). Zdarma měla jen test osobnosti, hře ženy test když ji do "církve" vábili. Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ron Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují. Údajně má ve světě několik milionů členů a 6000 "církevních" struktur.

Autor: ČTK, www.ctk.cz
Vyhlášení konečného rozsudku se očekává 27.10. 2009.

Ilustrace justice

Francouzští scientologové dostali tučné pokuty za podvod

Soud ve Francii uznal tamní scientologické hnutí vinným z podvodu a uložil dvěma jejich zastoupením a několik představitelům tučnou pokutu. Hnutí však může v zemi dál působit.

úterý 27. října 2009, Paříž

Scientology, které ve Francii považují za sektáře, zažalovala dvojice žen, z nichž jedna tvrdila, že byla manipulována, aby v 90. letech církvi za různé kurzy, testy či vitamíny zaplatila celkem přes 20 000 eur (přes půl miliónu korun). Představitelé hnutí obvinění odmítli.

Žalobci žádali zákaz působení scientologů v zemi a velký finanční postih. Soudce uložil středisku církve a knihovně pokutu 600 000 eur (15,6 miliónu korun) a Alainu Rosenbergovi, hlavnímu představenému hnutí, 30 000 eur (780 000 korun). Rosenberg navíc dostal dvouletý podmínečný trest. Pokutu mají zaplatit ještě další tři představitelé.

K zákazu francouzského scientologického hnutí ale nedošlo kvůli zákonné úpravě přijaté krátce před zahájením procesu. Ta byla mezitím zrušena a podle vlády je možné, že v případě další žaloby by mohlo na zákaz dojít.

Scientologický vedoucí ve Francii Rosenberg.
Obr. Scientologický šéf Alain Rosenberg.

Scientologie byla založena počátkem 50. let L. Ronem Hubbardem. Hnutí se považuje za náboženství, vědu a psychoterapii zároveň. Věří, že metody popsané Hubbardem dokáží probudit skryté možnosti člověka. Ke scientologům se hlásí i hollywoodský herec Tom Cruise.

rei, Novinky, www      další: idnes   lidovky   aktualne   BBC

Únos francouzskými scientology

Francoužští scientologové mají také na svědomí únos sestry vysoce postaveného scientologa.

Paní Martine Boublilovou převezli do Itálie, kde ji po řadu týdnů věznili, sebrali jí veškerý osobní majetek a nenechali jí ani jít na toaletu.

Předcházející části reportáže televize M6 jsou zde: R-factor

Marc Headley

Porušování zákoníku práce

Advokát Marca Headlyho podal 5.1. 2009 soudní návrh proti Scientologické církvi pro porušování povinností vyplývajících ze zákoníku práce.

Headley pracoval pro scientologickou paramilitary organizaci Sea Org.

Text soudního návrhu je anglicky v pdf.

Zážitky Marca Headlyho jsou zde nebo v jeho nové knize Blown for Good (Utekl nadobro).

ODKAZY

  • Aktuálně.cz: ZAČAL SOUD SE SCIENTOLOGY.
    HROZÍ JIM I ZÁKAZ.
    www.aktualne.cz
  • Události komentáře:
    ZÁKAZ FRANCOUZSKÝCH SCIENTOLOGŮ?
    Scientologická církev ve Francii čelí obvinění z organizovaného podvodu. Kontroverzní náboženská skupina měla od několika svých bývalých členů klamnými sliby vylákat v přepočtu stovky tisíc korun a finančně je zruinovat. Úřady chtěli původně stíhat jen nejvyšší představitele náboženské skupiny – po výpovědích svědků se ale francouzský žalobce rozhodl, že v případě prokázání viny bude požadovat úplný zákaz tohoto sdružení v zemi. Jak funguje scientologická církev? Je vůbec právně možné zakázat její působení? A existují hranice, kdy už je překročená i svoboda vyznání? Téma pro religionistu Zdeňka Vojtíška ze Společnosti pro studium sekt a církví.
    Pořad lze shlédnout v archivu České televize: www.ceskatelevize.cz, 17.6.2009
  • Proč jsou mrtví? www.whyaretheydead.info

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.