www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

UVNITŘ SCIENTOLOGIE, díl 7/10

Kdesi, v ohromné kalifornské buši východně od Los Angeles, západně od Palm Springs a nedaleko města Hemet, je Gold Base (Zlatá základna). Srdce Scientologické říše. V několika reportážích byla popsána jako přísně tajná základna, monitorovaná bezpečnostními kamerami a chráněná elektrickými ploty. Většina scientologů nikdy nebyla v Gold Base. V církevních kruzích se o tom často jen šeptá: ve zkratce jako INT Base, ústředí scientologického managementu a putyka pro oblíbence Toma Cruise a Davida Miscavige.

Gold Base Scientology
Letecký pohled na scientologickou pouštní základnu Gold Base.
Více viz mapa základny: r-factor pdf
.

Gold je umístěn na úpatí hor San Jacinto. Dříve byl místem pro dovolenou a v osmdesátých letech pak byl zakoupen církví. Jednoduchá ocelová brána oznamuje jeho přítomnost. Za branou je dlouhá příjezdová cesta a za ní následuje golfové hřiště. 500 akrů pozemků zahrnuje louky a malé jezero, kde plavou kachny a labutě. Nejsou tam vidět bezpečnostní kamery. Ale jsou tam elektrické ploty. "Samozřejmě, že máme ploty," říká Tommy Davis, nadřízený církevní hodnostář, který mne společně s Rinderem doprovází na prohlídce tohoto ohrazeného pozemku. "Máme tu vybavení za 60 milionů dolarů."

Gold je centrální zařízení pro propagaci a rozšiřování církve. Nejvíce je známé jako sídlo podniku Golden Era Productions, scientologikého podniku pro výrobu filmů, videí a zvukových nahrávek. Scientologie zde produkuje nesčetně propagačních a tréninkových filmů, učí své farníky vše od auditingových technik až po způsob vedení poradenských sezení pro manžele. Také vyrábí cd-čka, produkují slavnosti a tisknou svá vlastní balení. Dokonce se zde vyrábí i scientologický e-metr. Vyrábí se v budově, kde scientologové pracují na malé montážní lince, která produkuje přibližně 200 e-metrů za týden.

Nejvýraznějším bodem celého komplexu je velká béžová nemovitost známá jako Castle (Zámek), ve které sídlí filmová část. Taverna a blízká kamenná stodola je určena pro VIP návštěvy a je zdobena motivem krále Artuše, včetně rozměrného kulatého stolu. Cesty a cestičky jsou udělány z něčeho, co vypadá jako umělý kámen. Všechny budovy, mimo Zámku, jsou bílé a na střechách mají modré tašky.

Uniformitu areálu ale narušuje překvapivý pohled: trojstěžňový, bezmotorový klipr (klipry byly velmi rychlé plachetnice z 19. století s vícero stěžni) s názvem "Star of California", postavený na kopci, ze kterého přehlíží celý areál. Někteří dřívější scientologové říkají, že tato loď byla postavena pro Hubbarda – ačkoli on "opustil své tělo" dříve než to bylo dokončeno. Ale Rinder to vysvětluje jako "pouhý nápad postavit loď" a v ní udělat záchodky a snack bar poblíž bazénu. Loď má velkou dřevěnou palubu, figurínu mořské panny a na lodním můstku je naaranžovaná rybářská síť s umělohmotnými kraby.

Star of California
Loď Star of California, Gold Base.

Navzdory některým pozoruhodnostem, Gold zůstává především kancelářskou oblastí. Jeho budovy jsou zařízeny v kancelářském stylu, včetně nevýrazně šedých nebo modrých rohoží. Nejsou tam žádná umělecká díla, vyjma pár scientologických plakátů se slovy L. Rona Hubbarda. Ve zvukovém studiu je ještě pár zarámovaných portrétů různých scientologických celebrit, včetně matky Tommyho Davise, Anne Archer.

Davis (33) pomáhá s chodem Celebrity Centre v Hollywoodu a je potomkem jedné kalifornské realitní dynastie. Bez problémů připouští, že on je bohatým hollywoodským děckem. Italský oblek, jezdí v BMW a je závislý na svém Blackberry. "Mám dostatek peněz, abych nemusel pracovat ani jeden den svého života," říká.

Tommy Davis, Scientology
Tommy Davis

Ale Davis, který L. Rona Hubbarda nazývá "nejbáječnějším chlápkem, který kdy existoval," pracuje pro církev jako neuniformovaný člen Sea Organization, nejmocnější organizace z celé scientologické církve. Členové Sea Orgu, kteří jsou zařazeni ve vysokých duchovních pozicích v církevní hierarchii, a vrcholní členové Sea Orgu mají výhradní pravomoc nad scientologickými fondy.

Na připomenutí námořních začátků bylo ještě před pár lety po členech vyžadováno nošení uniformy v námořním stylu včetně nárameníků pro "důstojníky". Dnes byly nárameníky zrušeny pro všechny vyjma těch, kteří slouží na námořní lodi Freewinds. V Goldu jsou všichni členy Sea Organization, vyjma herců a režisérů scientologických filmů. Muži a ženy jsou zde oblečeni jako plavčíci: plátěné kalhoty, černé tričko a přes něj košile s krátkým rukávem.

Církev popisuje Sea Org jako řád bratrstva; - není právnickou osobou; - vyžaduje doživotní závazek. To je ale ve skutečnosti závazek na vždy: členové Sea Orgu podepisují závazek, že budou církvi sloužit 1 miliardu let. Scientologické veřejné materiály vykreslují Sea Org podobně jako americké námořnictvo: "Nejpevnější a nejoddanější tým, jaký kdy tato planeta poznala," tvrdí jedna z náborových brožurek. "Proti takto silnému týmu nebude mít opozice žádnou šanci."

Sea Org
Magazín Sea Orgu.

Kim Fries, která pracovala na audiovizuálním zpracování v Goldu, byla v Sea Orgu od svých patnácti let. Nyní dvaatřicetiletá Fries říká, že si nedokáže představit žít jiným způsobem. "Co jiného uděláš se svým životem?" říká a pohodí svými tmavými, vlnitými vlasy.

Sea Org je často vykreslován jako izolovaný, téměř klášterní; členové se jen zřídka mohou podívat na film, sledovat televizi nebo si přečíst nějaký běžný časopis. "Jsme oddaní? Ano. Odloučení? Ne," říká Fries, která si vzala kolegu, člena Sea Orgu. "Vyjdu na svět, mluvím s lidmi venku, určitě žiji velice plný život. To není kněžství. Tím mám na mysli, že kdyby to bylo kněžství, tak jestli si myslíš, že bych zde pracovala?"

Gold je považován za místo, kde by "každý člen Sea Org chtěl pracovat," říká Rinder. Jsou zde rozsáhlá území pro turistiku, křišťálově modrá voda na plavání v jezírku; velká jídelna, která nabízí nízkotučné a vegetariánské pokrmy. Malý bufet s cigaretami, džusem, nealkoholickými nápoji a jídlem.

Během mých deseti hodin na Goldu se obávám, že jsem na podrobně připravené exkurzi, kde je každý můj krok promyšlen a naplánován (v textu je použito anglické slovo "junket" což znamená jakoby služební cestu, výlet za státní či podnikové peníze; v češtině jsme nenašli ekvivalent, tak jsme použili slovo exkurze, i když plně nevystihuje ono "jakoby", zneužití peněz, nebo v tomto případě "podkuřování" novinářce výletem do Potěmkinovské vesnice). Neobviňuji tu skupinu z toho, že mi chtěla předvést svou nejlepší tvář; minimálně polovina mé konverzace s Rinderem a Davisem se nějakým způsobem dotýkala toho, co Scientologie vnímá jako pomlouvačnou kampaň v určitých hlavních médií. Největší stížnost byla, že reportéři, lačnící po události, berou slova odpadlých členů jako evangelium. Davis říká, že Scientologie dostává málo uznání za úspěchy jejich sociálně-nápravných programů, které zahrnují Narconon a také programy zaměřené na gramotnost a vzdělávání. "Podívejte se okolo," říká Davis. "Lidé se tu mohou přetrhnout, aby něco změnili. A pak jeden chlapík, který odejde proto, že chce být v televizi, tak ten pak má charakterizovat celou organizaci? Ne, to je slabé."

Scientologové nejsou přátelští ke svým kritikům, obzvláště k těm, kteří dříve byli scientology. Odpadlictví, což v Scientologii znamená veřejně promluvit proti církvi, je považováno za nejvyšší stupeň zločinu. To je jedno z nejvážnějších "utlačovatelských jednání" a ti, kteří jednou odpadnou, jsou automaticky označeni za "utlačovatelské osoby" (Suppressive Persons), zkráceně SP. Scientologové se učí, že SP jsou zlí – Hitler byl SP, říká Rinder. Mimochodem Hubbard věřil, že plná 2,5 procenta z populace jsou "utlačovatelé osoby". Jak napsal v Technickém slovníku pro Dianetiku a Scientologii: "utlačovatelská osoba je ta, která kazí nebo pomlouvá jakýkoli pokus pomoci druhému člověku a obzvláště násilím napadá cokoli, co by zamýšlelo proto, aby udělalo lidskou bytost silnější a inteligentnější."

Když jsem se toto dozvěděla, začala jsem se divit proč by někdo, kdo je v kontaktu se Scientologií, ji veřejně kritizoval. "Aby se udělal známým," říká Rinder. "Oni to dělají pro svých 5 minut slávy."

Scientologie byla velice úspěšná v napadání svých dezertérů a často zcela zničila jejich pověst a reputaci. Scientologie na to má směrnici, kterou pozorovatelé nazývají "dead agenting" (dead agent = mrtvý agent; jedná se o použití metody "mrtvého" agenta – zdiskreditování zdroje). Někteří vysoce postavení kritici církve říkají, že se stali obětmi tohoto postupu. Tory Christman tvrdí, že v minulých šesti letech o ní církev rozšiřovala lži na internetu, podala na ní žalobu za porušení nařízení ohledně demonstrací na církevním území a také se ji pokusili vyhodit z práce. Rinder odmítá paní Christman s tím, že je "ztřeštěná" a říká, že její obvinění jsou "naprosté sračky".

Když se paní Christman oddělila od církve, její manžel a většina jejích přátel (všichni scientologové) se s ní odmítli bavit. Odpadlíci nejsou církví jen zdiskreditováni; oni jsou také exkomunikováni (vyobcováni) a izolováni od svých milovaných. Ti pak podle scientologických pravidel musí s takovýmito vyobcovanými lidmi zpřetrhat své svazky, oddělit se od nich. Scientologie definuje setrvání takového spojení (scientologa s odpadlíkem, s utlačovatelskou osobou) jako "možný zdroj problémů" (zkratka PTS; z angličtiny "Potential Trouble Source").

Rinder říká, že "oddělení se" je až tím nejzasším řešením. "První krok je vždy pokusit se zvládnout situaci," říká. "Zvládání" obecně znamená přesvědčit vzpurného člena, aby se navrátil do církve za účelem zvládnutí kontaktu s jeho rodinou. Scientologičtí rodiče odpadlíka, který odešel z církve, mohou telefonovat svému dítěti a požádat ho o "zvládnutí" problému tak, že vše odvolá. "Oni ho budou žádat, aby se postaral o odškodnění a nápravu. To by mělo dokázat, že si zaslouží, aby mu zase znovu důvěřovali …, prostě napraví škodu, kterou způsobil," říká Davis. Takováto odškodnění mohou být různá, např. pracovat jako dobrovolník v programu pro gramotnost a veřejně ho obhajovat - což je například manifestovat proti psychiatrii.

Scientologičtí funkcionáři ale připouštějí, že někteří lidé odmítnou být zvládáni. A co se jim stane? "Myslím si, že odmítnutí víry Scientologie znamená více pro samotné odpadlíky než pro jejich rodiny," říká Davis.

Vyobcování není nic nového v organizovaném náboženství. Řada sekt má podobné předpisy jako má Scientologie: mennonité, mormonští fundamentalisté, svědci Jehovovi. Všichni mají odůvodnění. Scientologické odůvodnění je velmi jednoduché: "Chráníme dobro náboženství a všech farníků," říká Rinder.

"Je to pro dobro skupiny," říká Davis.

"Jak posoudíte co je a co není nejhorším principem a přestupkem scientologické církve?" ptá se Rinder. "Nejste scientoložka. Stížnosti na tyto směrnice," vysvětluje Rinder, "přichází od lidí, kteří nejsou (už) scientology. Ptáte se co posrali? Prostě odešli!"

S Rinderem a Davisem jsem strávila hodně času diskusí o otázkách odpadlictví. Oba si myslí, že církev je v tom nevinně. "Existuje koncept, ohledně všech těchto lidí, který přísně dodržujeme a ty lidi kontrolujeme," říká Rinder. Pokud nebudete kritizovat Scientologii, není problém opustit církev, říká. "Nicméně. Jestliže to není pravda pro tebe, pak to pravda není. Nic se nestane těm, kteří přestanou bojovat," říká, "pokud nebudou říkat nesmyslné lži, aby pomlouvali a uráželi organizaci – a ta pak vypadala jako něco, co ve skutečnosti není."

* * *

ODKAZY

  • Web ROLLING STONE, www.rollingstone.com
  • Wikipedia o časopisu Rolling Stone, anglicky
  • TIME (about Scientology):
    Vzkvétající kult chamtivosti a moci, R-factor
    The Thriving Cult of Greed and Power, www
    The Scientologists and me, www
    Mining money in Vancouver, www
  • REFLEX: Scientologické peklo, www
    Řekni ne sektám, www

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.