www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

UVNITŘ SCIENTOLOGIE, díl 4/10

Nejdůležitější a nejvíce očekávaný stupeň, z osmi OT úrovní, je OT III. Také se tomuto stupni říká "Ohňová stěna". Zde je scientologům sděleno tajemství vesmíru a někdo věří, že se zde dozví i tajemství celého náboženství. Je jim řečeno, že tyto znalosti jsou tak nebezpečné, že kdyby se to dozvěděl jakýkoli scientolog dříve, než je na to připraven, mohl by zemřít. Když jsem se na to zeptala Mika Rindera, tak on toto varování zjemnil méně hrozným vyjádřením. Řekl, že než dosáhl OT III (nyní je OT V), tak mu bylo řečeno, že kdyby se na ty materiály podíval dříve, že by to pro něj nebylo "dobré z duchovního hlediska". Ale Hubbard, který řekl svým následovníkům, že toto tajemství objevil na cestě do severní Afriky v roce 1967, byl daleko dramatičtější. "Nějak jsem byl schopen získat tento materiál a přežít to," píše Hubbard. "Jsem si jist, že jsem první, kdo přežil jakýkoli pokus o získání těchto informací."

OT III rukopis
Ukázka rukopisu LRH (materiál pro OT III).

Scientologové musí být ke stupni OT III "pozváni". Předtím jsou podrobeni intenzivnímu auditingu, který má ověřit, že jsou opravdu připraveni. Podepisují slib, že nikdy neprozradí tajemství OT III, že nebudou činit Scientologii zodpovědnou za jakékoli trauma nebo poškození, které by mohli utrpět na této úrovni auditingu. A nakonec dostanou složku spisů, které musí číst v uzamčené místnosti.

Tyto materiály, které se scientologická církev dlouhou dobu snažila udržet v tajnosti, byly publikovány on-line bývalým členem v roce 1995 a byly velmi rozšířeny mezi hlavními sdělovacími médii počínaje The New York Times až po animovanou epizodu seriálu South Park. V materiálech je psáno, že v době před 75 miliony let zlý, galaktický, vojenský diktátor Xenu ovládal 76 planet v této oblasti galaxie. Všechny planety byly silně přeplněné. Aby tento problém Xenu vyřešil, tak vzal přibližně 13,5 bilionu bytostí a letecky je přepravil na Zemi, kde je vysypal do sopek a ještě je zasypal bombami. Toto izolovalo jejich radioaktivní duše, nebo-li thetany, dokud byly chyceni do elektronické pasti v atmosféře a „implantováni“ (implantovat znamená v angličtině „dát obrázek nebo myšlenku do něčí mysli tak, že na ni nikdy nezapomene“) řadou falešných myšlenek včetně představy Boha, Krista a organizovaných náboženství. Scientologové se později dozvídají, že mnoho z těchto entit (entita je to, co je; něco existujícího i třeba jen abstraktně) se připojí k lidské bytosti, kde přetrvávají do dnešních dnů a vytváří kořeny nejen pro naše emoční a fyzické problémy, ale jsou původci všech problémů moderního světa.

Scientology South Park
Obr. Ze seriálu South Park, epizoda 912.

"Hubbard si myslel, že je důležité mít příběh o tom, jak se věci zrodily, podobně jako to udělali židé a křesťané v úvodních kapitolách Genesis," říká pan Bartchy z UCLA. "Všechna náboženství vychází z toho, že něco v životě je velmi špatně nebo něco silně schází. Křesťanství z velké části tvrdí, že lidé se bouřili proti Bohu, což mělo za následek, že jsou "hříšníci" s potřebou vzkříšení a že svět je velmi nespravedlivé místo, které potřebuje léčit. To, co se zřejmě Hubbard pokouší sdělit je, že lidské bytosti jsou něčím jiným – chycenými thetany v tělech materiálního světa – a že skrze Scientologii mohou prozřít a zachránit se z této hrozné situace."

Církev považuje materiály ke stupni OT III za tajné. Ale existuje bezpočet vědeckofantastických odkazů v scientologických textech, které jsou dostupny všem členům, ať se nacházejí na jakémkoli stupni. Oficiální "Glosář pro Scientologii a Dianetiku" zahrnuje heslo "space opera", sci-fi žánr, o kterém glosář říká, že "to není výmysl (fikce), ale dotýká se skutečných událostí." Scientologický "Technický slovník" má řadu odkazů na mimozemské "invazní síly" včetně "Markrabské konfederace". Markraby slovník vysvětluje jako ohromnou meziplanetární civilizaci, která je stará více než 200.000 let a která "vypadá jako současná americká civilizace, ale je na tom hůře." Ba dokonce jak sám Rinder zdůrazňuje, Hubbard předložil hrubý nástin příběhu o Xenu svým následovníkům již v roce 1967 na nahrané přednášce "RJ 67". Tady Hubbard poznamenává, že před 75 miliony let se stala katastrofická událost v našem sektoru galaxie, která je od té doby zdrojem negativních důsledků pro každého z nás. A tyto informace jsou dostupné i pro scientology na nižších úrovních. Ale podrobnosti příběhu zůstávají utajeny uvnitř Scientologie.

Rinder řadu let zodpovídal otázky týkající se scientologické víry. Když jsem se ho zeptala, zda existuje nějaké potvrzení příběhu o Xenu, zčervenal a přešel do téměř nepřátelského výpadu. "To není příběh, to je stupeň auditingu," říká. Ale nepotvrdil mi, ani nepopřel, zda tato teologie existuje. Řekl, že OT materiály – a obzvláště materiály pro OT III – obsahují "malé procento" toho, o čem je Scientologie. A to je pečlivě střeženo. Scientologové na OT stupních nosí často své materiály v uzamčených kufřících a mají nařízeno tyto materiály uchovávat doma na bezpečném místě. Také mají přísně zakázánu jakoukoli diskusi o čemkoli z těchto materiálů a to včetně svých rodiných příslušníků. "Já vám to nebudu vysvětlovat. Já vám to ani nemohu vysvětlit," řekl Rinder rozčileně. "Nemáte ani kousek naděje, že byste tomu porozuměla."

Ti, kteří zažili OT III, říkají, že projít tímto stupněm může být trýznivým zážitkem. Tory Christman, dříve vysoce postavená scientoložka, se během svého působení v církvi dostala téměř až na vrchol učení Scientologie. Stala se OT VII (dnes je nejvyšší OT VIII). Paní Christman říká, že jí to trvalo více než 10 let, než byla pozvána na stupeň OT III. A když už tam paní Christman byla, byla šokována. "Už jste proskákali všemi těmi obručemi abyste to měli a teď otvíráte ty materiály a první co vás napadne je: 'Tak do toho!'" říká. "Jste obklopeni všemi těmi lidmi, kteří tam také směřují. 'Jů, je to vzrušující mít takové informace.' Mohu vám říci, že vás to skutečně změní. Po určité době to řekne řada lidí a vy jste jak u vytržení 'Jů'. Víte, já to opravdu cítím."

Natalie má ještě dlouhou cestu, než dosáhne na OT III. Ačkoli vlastně vše o OT stupních je dnes dostupné na internetu, Natalie říká: "nedívám se tam." Ona věří, že to je "entheta", což je scientologický výraz pro lež nebo negativní informace o Scientologii, které mají podkopat její víru. "Víte, jednou ve škole děcka slyšela, že jsem scientoložka a tak a ptali se, zda jsem mimozemšťan" řekla Natalie. "Ale já jsem se nenaštvala. Jen jsem řekla 'fajn a teď vám tedy řeknu, co to ve skutečnosti je.'"

Nataliin pohled na Scientologii je takový, jaký funkcionáři církve propagují: toto není náboženství o "mimozemšťanech", ale jednoduše víra v to, co může pomoci člověku žít lepší život. A Natalie je jak chodící reklama na Scientologii. Jako návod na dobře vychované dítě. Jasně se vyjadřuje a je sebejistá, má ráda svou rodinu a má široký okruh scientologických i nescientologických přátel a loni na jaře s vyznamenáním maturovala. "Netvrdím, že každý musí být scientolog," říká. "Ale to, co tvrdím je, že pro mne to funguje. Dozvěděla jsem se toho hodně o sobě. LRH říká: 'Jestliže to není pravda pro tebe, pak to pravda není.' Takže já vám tu netvrdím, že Scientologie je tou správnou cestou nebo že toto jsou ty správné odpovědi. Vy se musíte rozhodnout, co je pravda."

* * *

ODKAZY

  • Web ROLLING STONE, www.rollingstone.com
  • Wikipedia o časopisu Rolling Stone, anglicky
  • TIME (about Scientology):
    Vzkvétající kult chamtivosti a moci, R-factor
    The Thriving Cult of Greed and Power, www
    The Scientologists and me, www
    Mining money in Vancouver, www
  • REFLEX: Scientologické peklo, www
    Řekni ne sektám, www

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.