www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

ZA MOSTEM JE XENU

Margery Wakefieldová: zážitky bývalé členky scientologické sekty

Epilog: Krev v ložnici

 

Bojovat proti Scientologii je nebezpečné. Od té doby, co jsem před deseti lety podala žalobu proti "Církvi", poznala jsem celou paletu významů slova "pronásledovat", od hrozivých po směšné. Jedné vlhké a teplé letní noci na Floridě jsem se před pár lety vracela do bytu pozdě v noci a našla jsem dveře doširoka otevřené. Uvnitř nikdo nebyl. Nikdo s ničím nehýbal. Až když jsem vešla do ložnice, uviděla jsem na stěně vedle postele flek tmavočervené tekutiny. Byla to krev. A ještě stále kapala.

Jindy scientologové přišli přede dveře nebo si mne vyhlédli na ulici, kde pracuji. Párkrát volali mému šéfovi a ptali se ho, kterými dveřmi budu odcházet. Občas si na mne počkali, když jsem šla k autu. Dvakrát mi vyhrožovali zabitím. "Pokud nestáhneš svou žalobu proti Církvi," řekli mi, "víš, co se ti stane!" Nepoužili slovo "zabít". Nebylo potřeba. Pracovala jsem svého času pro Strážní službu a vím, co tím mysleli. Dvakrát mi zdemolovali auto. Výhružné telefonáty jsem dostávala ve všech denních i nočních hodinách. Mí sourozenci, kteří už mají malé děti dostávali hrozivé dopisy. A v rámci jedné z posledních akcí někdo zanechal mé telefonní číslo na záznamnících různých mužů ve městě, čehož výsledek byl několik zajímavých nočních telefonátů.

Můj dřívější přítel Antonio stále žije a pokud vím, je stále scientologem. Aileen, krásná dáma, která založila Celebrity Centrum v Los Angeles, zemřela před patnácti lety na mozkový nádor, věrná a oddaná scientoložka do posledního dechu.

Věřím, že Scientologie je jednou z nejzákeřnějších, pokud ne přímo ta nejzákeřnější sekta mezi zhruba třemi tisíci sekt, které dnes působí nejen ve Spojených Státech. Věřím, že by mnozí scientologové, když by došli k závěru, že jejich mise na planetě Zemi je odsouzena na neúspěch, ochotně spáchali sebevraždu. Říká se, že jedna z tajných vyšších úrovní obsahuje nácvik sebevraždy. Pokud je to pravda, Jonestown by byl nic oproti možné katastrofě v Scientologii.

Většina scientologů jsou dobří, věrní a dobrosrdeční lidé, ale jsou manipulovaní. Většina scientologů je celkem fajn. Ale všichni jsou fanatiky, když jde o jednu věc: Scientologie. A v této věci dokáží dokonale odolat zdravému rozumu zásluhou dlouholetého hypnotického výcviku. Což už řada rodičů, partnerů či přátel zjistila.

Rodiče jsou proti scientologii bezmocní. Jediná účinná cesta, jak zachránit milovanou osobu z tohoto kultu – deprogramování – je ilegální; zmocnit se někoho proti jeho vůli je považováno za únos, zločin nejen podle zákona Spojených Států. Soudy odmítají vzít do úvahy skutečnost, že tato milovaná osoba, často neplnoletá, byla už psychologicky unesena sektou a v případě Scientologie byla hypnotizována bez vlastního vědomí či souhlasu. Snad se to jednoho dne změní.

Můj život se díky zkušenostem se Scientologií změnil v mnoha směrech. Myslím si, že mám podobné psychické jizvy, jako někdo, koho znásilnili. Často se mi zdají strašné sny o sektě. Cítím se podvedena a zrazena na různách úrovních: duševně, citově, duchovně i finančně. Nikdy už nedokáži nikomu věřit tak, jako to bylo v dobách před Scientologií.

Jsou tu i jiné jizvy. Kdykoli vidím v obchodě obálku Hubbardovu knihy, zvláště Dianetiku, která do Scientologie úspěšně přilákala tisíce nic netušících lidí, zmocňují se mne staré pocity. To samé se mi stává, když vidím scientologickou reklamu v televizi. Cítím zlost a bezmoc oběti.

Minulý týden jsem chodila po bleším trhu místní univerzity. Jednou za týden tato univerzita sponzoruje bleší trh pod širým nebem, kde trhovci prodávají své zboží a studenti si mohou levně koupit oblečení, pomůcky, knihy, ... Minulý týden tam přibylo cosi dalšího. Mladý muž prodával studentům Dianetiku.

Jak jsem se dívala, mladá dívčina okolo sedmnácti či osmnácti let uchváceně poslouchala scientologické bláboly. Okolo ní se vznášela aura bytosti, která se ztratila a nyní hledá svou cestu zpět. Jakobych se propadla ve spirále času a viděla sama sebe před více než dvaceti lety poslouchat v tranzu mámivé poselství naděje a slibů. A potom jsem si vzala ... tedy ona si vzala ... tu knihu.

"Prosím vás," prodrala jsem za ní davem lidí na trhu. Překvapeně se na mne dívala. "Ta kniha, co držíte," ukázala jsem na Dianetiku. "Ta kniha je o nebezpečné sektě, Scientologii. Znám je, protože jsem u nich byla dvanáct let."

Podívala se na mne nedůvěřivě. "Podívejte," pokračovala jsem naléhavě v zoufalé snaze ji zachránit ... sebe ... "Podívejte, dám vám těch pět dolarů, co jste zaplatila za tu knihu. Vy ji nepotřebujete. Je to sekta. Nechci, abyste prožila to, co jsem kdysi prožila já."

Usmála se a podala mi knihu. "Dobře," řekla a vzala si peníze. "A děkuji." Potom zmizela v davu.

V nejbližším koši na odpadky jsem tu knihu pohřbila. Hodně hluboko. Potom jsem se otočila a také zmizela v davu.

"Kéž by," napadlo mne, "kéž by mne tenkrát byl někdo takto varoval ..."

Cítila jsem ale velké zadostiučinění z toho, že díky mé zkušenosti bude o jednu oběť scientologie méně. A jeden život – to není málo.

*

Scientologické a neobvyklé výrazy:

STRÁŽNÍ SLUŽBA nyní se jmenuje DSA, department of special affairs = oddělení zvláštních záležitostí; v ČR tento post zastával a pravděpodobně stále zastává Jiří Voráček, někdy vystupuje i jako tiskový mluvčí Church of Scientology, Scientologické církve.

JONESTOWN sekta Jamese Warena "Jima" Jonese, Peoples Temple, která 18. 11. 1978 spáchala hromadnou sebevraždu. Ten den zemřelo 909 mužů, žen a dětí. Nicméně někteří odborníci nehovoří o hromadné sebevraždě, ale o hromadné vraždě. Více např. www.time.com. Až do událostí 11/9 to byla největší ztráta amerických civilních životů mimo přírodní katastrofy.

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.