www.r-factor.cz: málo známé informace o scientologické církvi (sektě) a jejích aktivitách jako jsou Dianetika, LITE, PERFORMIA, Business Success, BASIC...

Brooke Shields

VÁLKA SLOV
&
BROOKE SHIELDS

Odpověď na slovní útoky Toma Cruise.
(o poporodních depresích)

POZNÁMKA R-FACTORU

Tento text napsala herečka Brooke Shields jako reakci na výpady proti jejímu užívání antidepresivních léků a také jako reakci na výpady proti psychiatrii, které zažila ze strany příslušníka Scientologické církve, Toma Cruise. Ten byl za tyto útoky vyzván koncem února 2009 reinkarnovaným L. Ron Hubbardem, aby se doučil základům Scientologie. Cruise údajně přislíbil, že přicestuje do nové pozemní základny, vybudované v Biere v Německu a vše potřebné se doučí.

Říká se, že na každého jednou dojde. Tom Cruise se paní Shields později omluvil a přiznal svou chybu. Udělal to poté, co jeho snoubenka (Katie Holmes) po porodu dcery Suri, prodělala lehkou laktační psychózu.

Viz www.super.cz.

WAR OF WORDS / VÁLKA SLOV

Napsala Brooke Shields

Doufala jsem, že k tomuto nedojde. Ale poté, co minulý týden proběhlo interview Matta Lauera s Tomem Cruisem v pořadu „Today“ společnosti NBC, se cítím připravena promluvit. Chci promluvit ne kvůli mně, ale kvůli stovkám tisíců žen, které trpí poporodními depresemi. Zatímco pan Cruise řekl, že pan Lauer a já „nerozumíme historii psychiatrie“, troufám si odhadnout, že pan Cruise nikdy neměl poporodní deprese.

Poporodní deprese jsou zapříčiněny hormonální změnou, která se objeví po porodu. Během těhotenství se silně zvýší hladina hormonů estrogenu a progestronu; pak, během 24 hodin po porodu, hladina těchto hormonů velice rychle klesá do původního stavu před těhotenstvím. Tato změna v hladině hormonů může vést k různým reakcím, od neklidu a podrážděnosti až k pocitům smutku a bezmoci.

Nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla mít poporodní deprese. Po dvou letech snahy o otěhotnění a po několika pokusech o mimotělní oplodnění, jsem si myslela, že budu mít velkou radost, až se má dcera, Rowan Francis, narodí na jaře 2003. Ale místo toho jsem se cítila naprosto zdrcená. To děcko pro mě bylo jak cizinec. Něvěděla jsem, co s ním dělat. Rozhodně jsem se necítila plná radosti. Své pocity záhuby jsem připisovala vyčerpání a představovala jsem si, že prostě zmizí. Ale ve skutečnosti tomu tak nebylo. Nezmizely, ale ještě se zhoršovaly.

Nemohla jsem vystát Rowanin pláč a obávala jsem se chvíle, kdy ji ke mně můj muž přinese. Chtěla jsem, aby zmizela. Chtěla jsem také, abych zmizela i já. V nejhorších chvílích jsem myslela na to, že spolykám hrst prášků nebo vyskočím z okna mého bytu.

Nemohla jsem tomu uvěřit, když mi doktor řekl, že trpím poporodními depresemi a napsal mi předpis na antidepresivní lék Paxil. Nebyla jsem nadšená, že budu brát prášky. Ve skutečnosti jsem je předčasně přestala brát. Tím jsem si způsobila, že se to vrátilo a málem mne to přivedlo do stavu, že bych se rozjela autem i s malou Rowan přímo proti zdi. Ale ty léky s pravidelnými týdenními sezeními jsou tím, co zachránilo mne i mou rodinu.

Od té doby, co jsem začala psát o mých zkušenostech s touto nemocí, mne oslovila řada žen, které mi vyprávěly své příběhy a děkovali mi za otevření diskuse k tomuto tématu, o kterém se běžně nemluví ať už z důvodu strachu, studu nebo nedostatku podpory a informací. Odborníci odhadují, že 1 z 10 žen trpí, obvykle v tichosti, touto léčitelnou chorobou. Žijeme v éře rodinných hodnot, ale většina pozornosti po porodu je věnována dítěti a tak jsou matky přehlíženy a ponechány k tomu, celé to v tichosti přetrpět. A mohou to být velmi krušné chvilky.

Komentáře obdobné těm, které udělal Tom Cruise, jsou medvědí službou maminkám na celém světě. Naznačování, že jsem udělala špatně, že jsem si vzala léky proto, abych se vyrovnala se svou depresí místo toho, abych si zacvičila a vzala vitamíny, ukazují na velké neporozumění poporodním depresím a porodu obecně.

Jestli vůbec něco dobrého může vzniknout z Cruisova povyku, doufejme, že to bude velice žádoucí pozornost této vážné nemoci. Možná právě teď je ten správný čas vyzvat lékaře, obzvláště porodníky a pediatry, aby věnovali pozornost poporodním depresím. Když nic jiného, tak během prvních 3 měsíců po narození dítětě se uvidíte s pediatrem alespoň 3 krát. Ačkoli pozornost dětských lékařů je trénována na péči o dítě, bude jim dávat smysl, aby hovořili s novými maminkami, ptali se jich a informovali je o příznacích, které ukáží na poporodní depresi.

Jistým způsobem to bylo pro mne povzbuzujíci, když mi můj porodník řekl, že mé pocity totálního zoufalství a sebevražedné myšlenky by úzce spjaty s biochemickými procesy v mém těle. Jakmile jednou připustíme, že poporodní deprese jsou vážným zdravotním stavem, pak se stane léčba dostupnější a společensky akceptovanější. S péčí lékařů jsem postupně léky vysadila, ale bez nich bych se nestala tou milující matkou, za kterou se dnes považuji.

Takže asi tak. Toto není historie psychiatrie, nýbrž historie má vlastní a skutečná.

Brooke Shields

Otištěno: 1. 7. 2005, Londýn

Brooke Shields a její dcera
Obr. Brooke Shields s dcerou.

autorka knihy „Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression“ (Slzy padají dolů: Má cesta poporodní depresí), vystupuje v Londýně v muzikálu „Chicago“.

www.nytimes.com nebo pdf kopie r-factor, anglicky

ODKAZY

  1. Postpartum depresion (poporodní deprese), anglicky Wikipedie
  2. O Brooke Shields, anglicky Wikipedie
  3. Příkaz na doučení se základům scientologie pro Toma Cruise.
  4. www.nytimes.com, War of Words,
    původní příspěvek B. Shields, anglicky, kopie pdf
  5. www.super.cz, Cruisova snoubenka, Katie Holmes, prodělala lehkou laktační psychózu

© 2008-2011 www.R-FACTOR.cz / aktualizováno 31.07.2011

DOPORUČUJEME
Logo Rolling Stone

UVNITŘ SCIENTOLOGIE

REPORTÁŽ

časopisu Rolling Stone popisuje Scientologickou církev, její nápravné programy a ideologickou indoktrinaci.

@

Galaktický krutovláce Xenu.

ZA MOSTEM JE XENU

KNIHA

popisuje život v sektě. Jak se Margery dostala k scientologům a jak přišla téměř o všechno; o peníze, iluze a málem i o svou rodinu a život.

@

Ilustrace k filmu 1984 podle románu Goerga Orwella.

GEORGE ORWELL, 1984

FILM

natočený podle Orwellova románu 1984. Hubbard v jedné přednášce řekl, že takto by vypadal svět při tajném používání scientologie.